Ara que s'acosta el Nadal és important que abans de comprar una joguina pels nostres fills i filles ens plantegéssim fer-nos les següents preguntes:
- L'infant desitja la joguina?
- És adequada a la seva edat?
- Compleix els requisits de qualitat i seguretat necessaris?
- Afavoreix la cooperació o propicia la competivitat?
- Fomenta el desenvolupament de les seves capacitats emocionals, relcionals i la seva creativitat?
- Reprodueix estereotips sexistes o racistes?
Altres recomanacions:
Especialment del 0 als 9 mesos d'edat:
- Procurar que part del joc es desenvolupi des del terra, en un espai tou, amb l'acompanyament de l'adult, fomentant capacitats psicomotrius. A mesura que assoleix difernts reptes motrius el joc anirà evolucionant.
- Mans, boca i peus són els seus principals motors d'exploració. És important oferir materials de diferents textures que els criden l'atenció.
- Els adults de referència són la millor joguina! Aprofitar els moments de menjar, bany, canvi de bolquers, anar a dormir per compartir rialles, pessigolles, carícies...
Especialment dels 9 ales 18 mesos d'edat:
- Introduir nous elements en el joc que es puguin fer rodar, seguir-ne la trajectòria, facin sorolls així com i potenciar jocs i espais d'aparèixer i desaparèixer, que l'infant es pugui amagar, posar a dins... També a llocs alçats on els infants puguin arribar-hi per afavorir que intentin aixecar-se.
- L'infant també progressa en el coneixement del funcionament dels objectes. És interessant introduir elements / joguines que es puguin trencar, explorar, muntar i desmuntar...
Especialment dels 18 a les 36 mesos d'edat:
- Combinacions amb una o més joguines: seriacions construccions, destruccions...
- Descoberta de noves situacions i aparició del joc sim``olic, en el qual es reprodueixen imitacions d'accions quotidianes. És important acompanyar aquestes situacions de preguntes obertes.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada